Maciupiciu's World

Monstrul din Loch Ness | March 29, 2009

Monstrul din Loch Ness este un animal care, din punct de vedere taxonomic, nu face parte din nicio familie sau specie, dar despre care se spune că trăieşte în lacul Loch Ness din Scoţia. Monstrul din Loch Ness este unul din cele mai cunoscute animale studiate de criptozoologie. Evidenţele despre existenţa acestui animal sunt alcătuite din puţine, dar mult disputate, fotografii şi înregistrări cu sonarul: nu au fost descoperite schelete, urme, exemplare vii sau ţesuturi. Localnicii l-au botezat Nessie, un nume folosit azi în toată lumea, încă din anii 1950.

Legende

Descrierea monstrului din Loch Ness aminteşte de o reptilă acvatică ce convieţuia pe vremuri cu dinozaurii, plesiozaurul, ceea ce reprezintă o interesantă temă de discuţie pentru specialiştii de criptozoologie. Legendele despre un monstru sau un animal care trăieşte în lac sunt cunoscute de aprox. 1500 ani. În 565, Sfântul Columban, un călugăr irlandez, a plecat spre Munţii Scoţiei pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu printre păgânii ce locuiau acolo. Când a sosit pe malul lacului Loch Ness, a zărit un grup de localnici care tocmai aşezau în mormânt trupul unui bărbat. Călugărul a întrebat în ce împrejurări a murit bărbatul, iar oamenii au răspuns, îndureraţi, că nefericitul fusese ucis de monstrul care locuia în lac. Aşa stând lucrurile, lui Columban i-a venit ideea strălucită cum să convertească întregul sat fără predici. Le-a cerut oamenilor să îl conducă până la lac. În scurt timp, din apele învolburate şi-a făcut apariţia bestia înfricoşătoare. Columban şi-a ridicat mâinile, strigând: “Piei din ochii mei, creatură a iadului!”. În aceeaşi clipă, monstrul s-a scufundat din nou în adâncuri. Din acea zi, în Scoţia a înflorit credinţa în Dumnezeu şi, totodată, în monstru.

Observări

În 1827, Sir Walter Scott scria în jurnalul său despre o partidă de vânătoare a cărei ţintă era “o uriaşă vacă de mare”. În 1880, scafandrul Duncan McDonalds declara că un monstru uriaş ar fi înotat în direcţia sa. Însă Nessie îşi datorează faima soţilor Spicer, care, în iulie 1933, au zărit în apele lacului o creatură de aproape 9 metri lungime, asemănătoare cu un dinozaur. Deşi oamenii de ştiinţă au ridiculizat această poveste, presa mondială a scris nenumărate articole despre descoperirea senzaţională. Cu toate acestea, o fotografie credibilă a monstrului nu există nici până în ziua de astăzi.

Obiective turistice

Mergând de-a lungul coastei vestice a Scoţiei, pe drumul paralel Canalului Caledoniei, la un ocol de vreo 10 kilometri, călătorul se va regăsi pe malul lacului care îşi datorează renumele celui mai faimos monstru din lume. Pentru Scoţia, peisajul din jurul lacului este destul de monoton, de aceea legenda vie despre existenţa celebrei bestii este o adevărată mană cerească pentru responsabilii cu turismul din regiune. Vizitând Loch Ness, nu poţi scăpa de influenţa monstrului. În orăşelul Drumnadrochit se găseşte Centrul Oficial de Expoziţii dedicat Monstrului din Loch Ness, unde organizatorii încearcă din răsputeri să convingă turiştii că Nessie există, recurgând la prezentări de filme şi la diverse exponate. De credinţa în existenţa monstrului depinde bunăstarea întregii regiuni.

Din păcate, din Castelul Urquhart, cel mai mare castel din Scoţia, situat pe malul vestic al lacului, nu au mai rămas decât ruinele. Poate că, dacă situaţia ar fi arătat altfel, castelul i-ar fi atras şi pe turiştii care nu cred în existenţa monstrului din Loch Ness. Orăşelul Beauly se poate mândri cu o tradiţie demnă de respect. Numele i de trage de la vorbele rostite cândva în franceză de Maria Stuart: “Quel beau lieu!” (“Ce loc frumos!”).

Advertisements

Posted in Bizarre

Leave a Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

About author

I'm dark and twisted

Search

Navigation

Categories:

Links:

Archives:

Feeds

%d bloggers like this: