Maciupiciu's World

Pestii | March 30, 2009

Rechinul-balena este cel mai mare peste din lume. Acesta masoara aproximativ 16 metri la maturitate in timp ce la nastere pot atinge chiar si 60 de centimetri. Totodata, ei pot trai chiar si peste 100 de ani!

Schindleria brevipinguis este cel mai mic peste din lume. Ei pot atinge maxim 8.4 mm la maturitate.

In trecut, unii specialisti denumeau si hipopotamii, amfibienii sau crocodilii ca pesti.

Speciile de pesti cunoscute pana in acest moment de oameni reprezinta mai bine de jumatate din numarul de vertebrate existente pe glob. Exista peste 28.000 de specii de pesti in lume.

Majoritatea pestilor isi procura oxigenul necesar din apa dar exista si specii care pot respira oxigen atmosferic. Unii isi folosesc gura pentru a respira in timp ce altii o fac prin piele sau folosindu-se de sistemul digestiv.

Pestele electric poate genera un soc electric de 500 de volti si 1 amper. Aceasta cantitate de electricitate (500 W) este periculoasa pentru om. Ea este folosita atat pentru a vana cat si pentru autoaparare.

Conform unui profesor american, pestii nu pot simti senzatia de durere. James D. Rose de la Universitatea din Wyoming a demonstrat ca, pentru ca le lipseste zona din creier responsabila de senzatia de durere, pestii nu o pot simti.

Peste 97% din speciile de pesti se inmultesc prin depunerea oualelor. Asadar, ouale se dezvolta in afara ovarelor femelelor.

Labroides dimidiatus, o specie de pesti ce traieste in recifurile de corali din Oceanul Indian se hraneste cu parazitii sau tesuturile moarte ale altor pesti. Exista si asa numitele “zone de curatare” unde pestii care au diversi paraziti vin pentru a fi “dezinfectati”.

Advertisements

Leave a Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

About author

I'm dark and twisted

Search

Navigation

Categories:

Links:

Archives:

Feeds

%d bloggers like this: